Klaas greep zijn carrièrekans als ervaren vakman

‘Kennis en kunde overdragen, geeft voldoening’

Klaas de Lange (44 jaar) is alweer 26 jaar werkzaam bij Scheepswerf Poppen. Had hij bij zijn komst in 1996 op 17-jarige leeftijd zelf nog volop begeleiding nodig, inmiddels is de Steenwijker zelf leermeester van jong talent. Als ervaren vakman neemt hij nu (BBL)leerlingen aan de hand en leert hij hen de fijne kneepjes van het metaalvak. ‘Het geeft voldoening om opgedane kennis en kunde over te dragen op een nieuwe generatie.’

Leerkansen door praktijkervaring

“Ik denk dat ik daar zelf het levende voorbeeld van ben. Als 16-jarig ventje was ik op zoek naar werk. Ik had al veel bedrijven in Steenwijk, Staphorst en Meppel aangeschreven, maar zonder succes. Ik besloot daarom met mijn moeder in de auto richting Zwartsluis te rijden en stapte binnen bij Scheepswerf Poppen. Op de stoep sprak ik met Jan, inmiddels opgevolgd door zijn zoon Martin als directeur. Binnen een half uur was het rond.”

“Zoals het toen ging, gaat het nog. Geen uitgebreide sollicitatietrajecten hier. Voelt het gesprek goed en zien ze potentie in je? Dan ben je van harte welkom. Destijds werd ik in het diepe gegooid. Met lastang en elektroden kroop ik onder het schip. Zo leerde ik het vak door te doen. Tegenwoordig gaat dat anders. Als ervaren vakman word je gekoppeld aan een jong talent. Ik heb daardoor ontdekt hoe leuk het is om kennis en kunde over te dragen.”

Ontwikkelingskansen door scholing

“In die 26 jaar bij Poppen kreeg ik alle ruimte om mezelf te ontwikkelen. In het begin vooral door te kijken naar en te leren van meer ervaren collega’s. Later door cursussen en opleidingen. Ik mocht zelf aangeven op welke vlakken ik me wilde ontwikkelen. Zo volgde ik bijvoorbeeld las- en Autocadscholingen. Zeker als jij loyaal bent aan Scheepswerf Poppen, staan ze hier open voor elk certificaat of diploma dat je maar wilt halen.”

“Met het oog op de toekomst legde ik onlangs ook een cursus ‘Praktisch leidinggeven op de werkvloer’ met goed gevolg af. Het aansturen van jong talent op de werf heeft me mede tot die stap gebracht. Daardoor is bij mij de ambitie gaan leven om een aansturende rol als voorman te gaan bekleden. Ik heb mijn motivatie en ideeën met HR en Martin besproken en zij stonden daar zeker voor open.”

Afwisselingskansen door werkzaamheden

“Ik heb weleens het idee dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van werken op een scheepswerf. Alsof je hier elke dag smerig wordt… Daarvoor is het werk veel te afwisselend. Natuurlijk heb je na een onderhouds- of reparatieklus wel eens een schone overal nodig. Maar we doen hier zoveel meer. Nieuwbouw, verbouw, ombouw, verlenging. Dat zijn hele schone klussen, die elke keer weer voor veel afwisseling in je dagen zorgen.”

“Bij Scheepswerf Poppen lassen we geen bouwpakketten in elkaar. Alles aan een schip is rond, dus bijna elk stuk metaal bewerken we. Dan komt het aan op technisch inzicht. Dat pure vakmanschap vind ik mooi aan mijn werk. Slijpen, boren, zetten, lassen, construeren; alles komt hier voorbij. Tenzij je liever geen allrounder, maar specialist bent. In dat geval is het ook mogelijk om je bijvoorbeeld alleen op laswerk te concentreren.”

Vrije tijdskansen door werktijden

“Mijn liefde voor metaal is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader gaf lessen metaal en lassen op de LTS in Meppel. Als jochie was ik altijd al samen met hem in de schuur bezig. Zo maakte ik mijn eigen skelter. Dat klussen is er nooit uitgegaan. Bij mijn eigen huis heb ik ook een eigen werkplaatsje. Daar ben ik regelmatig te vinden. Tafels, lampen, hekwerken. Van alles maak ik daar.”

“De werktijden bij Scheepswerf Poppen vind ik heerlijk. Elke avond heb ik vrij en kan ik doen wat ik wil. Ook de vrije vrijdagmiddagen zijn heerlijk. Dan doe ik de boodschappen en plan ik afspraken. Zo wordt elke zaterdag echt een vrije dag, die ik helemaal naar eigen idee in kan vullen. In mijn geval betekent dat vaak mooie dingen maken in mijn schuurtje.”

Heeft u een vraag?

* Verplicht Een ogenblik geduld…
  • Solide
  • Flexibel
  • Vernieuwend
  • Nuchter

Wat kunnen we voor jou betekenen?

flexibel nieuwbouw nuchter onderhoud phone location mail solide ver-ombouw verlenging vernieuwend