Daniel greep zijn carrièrekans als BBL-er
‘Er is veel aandacht voor mijn ontwikkeling’
Daniel Benne uit Zwartsluis volgt bij ROC Friese Poort in Sneek de opleiding Maritieme Techniek niveau 4. Inmiddels zit 21-jarige MBO-student in het tweede jaar van zijn werken/leren traject. Elke dinsdag zit Daniel in de schoolbanken. De overige dagen leert hij het vak metaalbewerker en constructiebankwerker in de praktijk bij Scheepswerf Poppen. ‘Mijn praktijkbegeleider en leermeester besteden veel aandacht aan mij.’
Leerkansen door praktijkervaring
“Al op jonge leeftijd sleutelde ik graag aan brommers, vandaar dat ik in Meppel bij Stad en Esch de VMBO-opleiding Voertuigtechniek ging volgen. Daar kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet hield van de moderne technieken die tegenwoordig in alle auto’s zitten. Dat was me veel te schoon werk. Als ik aan een brommer sleutelde, had ik tenminste vieze handen.”
“Nog altijd ben ik blij dat ik voor een vakantiebaantje aanklopte bij Scheepswerf Poppen. Hier vond ik wat ik zocht. Elke vakantie mocht ik als rechterhand meelopen met een ervaren vakman. Eerst alleen bij tewaterlatingen of droogleggingen. Maar al snel ook bij het metaalwerk. Lassen, slijpen, snijden. Ik mocht het allemaal in de praktijk leren en kreeg er een grote glimlach van! Wat toen al opviel, was dat iedereen bereid was me te helpen.”
Ontwikkelingskansen door scholing
“Dankzij mijn ervaring bij Poppen koos ik voor de MBO-opleiding Constructiewerk niveau 3. Stages liep ik uiteraard ook weer hier op de werf. Niet dat ik op school niets leerde, maar hier in de praktijk kreeg ik pas echt scholing. Nu ik in mijn BBL-traject zit, merk ik dat helemaal. Vanuit Poppen is Nico mijn praktijkbegeleider. Hij vormt voor mij de continue schakel tussen school en werk en zorgt dat ik de werkzaamheden doe, die school van mij verlangt.”
“Daarnaast vorm ik per project een duo met een ervaren vakman, momenteel is dat Klaas. Als leermeesters besteden zij veel aandacht aan mij. De ene keer geven ze me een opdracht en laten ze mezelf uitzoeken hoe ik het moet doen. De andere keer doen ze het voor en weet ik precies wat er verwacht wordt. Van beide manieren leer ik veel. Toen ik hier als vakantiekracht kwam, wist ik alleen hoe ik een slijptol aan moest zetten. Nu construeer ik hele delen van een schip.”
Afwisselingskansen door werkzaamheden
“Elke keer als er een schip de werf verlaat, maakt het me trots dat ik daaraan bijgedragen heb. Of het nou om nieuwbouw, verbouw, ombouw, verlengingen, onderhoud of reparatie gaat, maakt me niet uit. Ook werk ik net zo lief aan een tanker als aan een passagierschip. Vele soorten schepen komen hier op de werf voorbij. Ik vind elke opdracht mooi om aan mee te werken. Die veelzijdigheid zorgt voor veel afwisseling in mijn werkdagen.”
“Niemand hier doet lopende bandwerk. Bijna alles is maatwerk. Natuurlijk werken we met tekeningen, maar in de praktijk komt het vaak op zelf nadenken en oplossingen vinden aan. Dat vraagt om creativiteit en maakt het werk uitdagend. Mede dankzij al die leermeesters blijf ik op dat vlak groeien. De andere BBL-ers bij Poppen maken die ontwikkeling ook door. De meeste krijgen een vast contract. Ik hoop daar ook op als ik over twee jaar diplomeer.”
Vrije tijdskansen door werktijden
“Mijn vader werkt voor defensie. Daar doet hij onderhoud aan groot materieel. Ik ben dus opgegroeid met techniek. Bovendien hadden we thuis een motorjacht. Daarmee brachten we vakanties op het water door. Die twee werelden komen eigenlijk samen bij Scheepswerf Poppen en sinds kort ook in mijn vrije tijd. Ik heb zelf een Chris-Craft gekocht, een jacht van 12 meter. Een echte opknapper, waar al heel wat avond- en weekeinduurtjes inzitten.”
“Het jacht ligt aan de Kranerweerd in Zwartsluis. Door de werktijden bij Poppen kan ik er ook elke vrijdagmiddag heen. Om 12.45 uur ben ik vrij. Echt heerlijk om zolang het weekeindgevoel te hebben. Doe je een opleiding met niveau 2 of 3, dan ga je twee dagen naar school en werk je dus 2,5 dag op de werf. Doe je niveau 4 zoals ik, werk je 3,5 dag op de werf. Een hele fijne balans tussen school, werk en vrije tijd dus!”